• Αλωπεκιες - Τριχοπτωση

  • Αλωπεκιες - Τριχοπτωση

Τι ειναι η τριχοπτωση;

Η τριχόπτωση χαρακτηρίζεται από απώλεια μαλλιών, η οποία μπορεί να γίνει αντιληπτή είτε ως αραίωση του τριχωτού, είτε ως πτώση τριχών μετά το λούσιμο ή κατά το χτένισμα των μαλλιών ή ως περιοχές του τριχωτού με πλήρη απουσία τριχών. Είναι απόλυτα φυσιολογική η απώλεια 50-100 τριχών σε ημερήσια βάση.

Η τριχοπτωση μπορει να οφειλεται:

1. Ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία (κοινώς φαλάκρα)

Συνήθως οφείλεται σε κληρονομικότητα και εμφανίζεται πολύ συχνά στους άνδρες, ωστόσο μπορεί να προσβάλλει και γυναίκες. Πρόκειται για αραίωση του τριχωτού της κεφαλής στην μπροστινή περιοχή και στην κορυφή. Αν και δεν υπάρχει μόνιμη θεραπεία, υπάρχουν ωστόσο φάρμακα που μπορούν να «φρενάρουν» την πορεία της. Σε προχωρημένες περιπτώσεις προτείνεται η μεταμόσχευση μαλλιών.

2. Γυροειδής αλωπεκία

Πρόκειται για αυτοάνοσο νόσημα, όπου ουσιαστικά ο οργανισμός αναγνωρίζει την τρίχα σαν κάτι ξένο και την ρίχνει. Μπορεί να εμφανιστεί στο τριχωτό της κεφαλής, στο γένειο και οπουδήποτε αλλού. Σπάνια η γυροειδής αλωπεκία μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη απώλεια τριχών του τριχωτού της κεφαλής ή και ολόκληρου του σώματος. Εμφανίζεται σαν κυκλικές, τελείως άτριχες περιοχές μέσα στο τριχωτό. Η πορεία εξαρτάται και από την έκταση. Θεραπευτικά συνήθως χρησιμοποιούνται τοπικά σκευάσματα ή ενδοβλαβικές ενέσεις.

3. Τελογενής τριχόρροια

Ουσιαστικά πρόκειται για μαζική απώλεια τριχών, τις οποίες θα παρατηρήσουμε στη χτένα, στο μπάνιο, στο μαξιλάρι. Τα αίτια που οδηγούν σε αυτή την κατάσταση είναι πολλά (χρόνια νοσήματα, άγχος, τοκετός, θηλασμός, έλλειψη σιδήρου και πολλά άλλα). Η θεραπεία περιλαμβάνει τον εντοπισμό της αιτίας της τριχόπτωσης, την αποκατάσταση πιθανών παθολογικών αιτιών, όπως πχ αναιμία, και τη συμπληρωματική αγωγή που βοηθάει στη γρηγορότερη επανέκφυση των μαλλιών.

Άλλα αίτια που μπορεί να προκαλέσουν αλωπεκία, είναι οι μύκητες (δερματοφυτίες-πολύ συχνή αιτία στα παιδιά), ο ερυθηματώδης λύκος, ο θυλακικός λειχήνας και πληθώρα άλλων νοσημάτων. Ο δερματολόγος είναι ο κατεξοχήν αρμόδιος για να βάλει τη διάγνωση και να χορηγήσει την κατάλληλη αγωγή.

logo
© 2016 Δέρμα Σώμα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λεύκης 11, 16672, Βάρη
2109656777 - 2109656778
info@dermasoma.gr

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 - 21:00

Σάββατο: 9:00 - 15:00

SOCIAL