Τι ειναι και που οφειλονται οι μυρμηκιες και τα κονδυλωματα;

Οι μυρμηκιές και τα κονδυλώματα είναι λοιμώξεις που προκαλούνται από τον ιό των ανθρώπινων κονδυλωμάτων (Human papillomavirus - HPV). Ο ιός HPV μεταδίδεται με την άμεση επαφή του δέρματος ή των βλεννογόνων.

Υπάρχουν πολλοί τύποι του ιού HPV, ορισμένοι από τους οποίους μπορεί να προκαλέσουν καλοήθεις παθήσεις του δέρματος (μυρμηκιές) ή παθήσεις των βλεννογόνων (των γεννητικών οργάνων, του πρωκτού, του στόματος, του φάρυγγα) και μεταδίδονται συνήθως με σεξουαλική επαφή. Τα κονδυλώματα είναι το συχνότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα σε παγκόσμιο επίπεδο

Πως θεραπευονται;

  1. Κρυοθεραπεία (υγρό άζωτο)
  2. Laser CO2
  3. Τοπικές φαρμακευτικές κρέμες ή διαλύματα

Μπορει τα κονδυλωματα να εξελιχθουν σε κακοηθεις βλαβες;

Ναι, ορισμένοι τύποι του HPV μπορεί να οδηγήσουν σε κακοήθεια. Οι πιο διαδεδομένοι ογκογόνοι τύποι του ιού είναι τα στελέχη 16 και 18. Το μεγαλύτερο ποσοστό των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας προκαλούνται από HPV λοίμωξη.

Το τεστ ΠΑΠ παραμένει ο βασικός προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και αν χρειαστεί γίνεται περαιτέρω έλεγχος DNA του HPV για να βρεθεί και ο τύπος που έχει προκαλέσει τις βλάβες. Πλέον υπάρχουν διαθέσιμα και στην Ελλάδα εμβόλια κατά του HPV τα οποία προς το παρόν έχουν ένδειξη στα κορίτσια προ-εφηβικής ηλικίας πριν την έναρξη της σεξουαλικής ζωής.
logo
© 2016 Δέρμα Σώμα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λεύκης 11, 16672, Βάρη
2109656777 - 2109656778
info@dermasoma.gr

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 - 21:00

Σάββατο: 9:00 - 15:00

SOCIAL