• Παθησεις Νυχιων

  • Ονυχομυκητιαση

Τι ειναι η μυκητιαση των νυχιων (ονυχομυκητιαση);

Η ονυχομυκητίαση ή μυκητίαση νυχιών μπορεί να προσβάλλει άνδρες και γυναίκες, ενώ σπανιότερα προσβάλλει παιδιά. Η ονυχομυκητίαση αποτελεί το 50% όλων των παθήσεων των νυχιών. Πιο συχνά προσβάλλονται από ονυχομυκητίαση τα νύχια των ποδιών και σπανιότερα των χεριών. Πολλές παθήσεις των νυχιών μπορούν λανθασμένα να εκληφθούν ως ονυχομυκητίαση και θα πρέπει να διαφοροδιαγνωστούν από αυτή. Συχνά οι ασθενείς αποδίδουν σε ονυχομυκητίαση οποιαδήποτε βλάβη και δυσμορφία των νυχιών τους αγνοώντας ότι πολλές παθήσεις εκδηλώνονται πρώτα με συμπτώματα από τα νύχια.

Ποια τα συμπτωματα;

Τα συμπτώματα μυκήτων νυχιών μπορούν να ποικίλλουν από ασθενή σε ασθενή. Ο ίδιος μύκητας νυχιού μπορεί να έχει διαφορετικά συμπτώματα και να εκδηλώνεται διαφορετικά σε κάθε άνθρωπο. Αρχικά τα συμπτώματα μυκήτων νυχιών αφορούν στην εμφάνιση και μόνο του νυχιού χωρίς πόνο ή ενόχληση στον ασθενή. Τα κυριότερα συμπτώματα μυκήτων νυχιών είναι η πάχυνση του νυχιού, η αλλαγή του χρώματός αυτού, η δυσμορφία και η αποκόλληση του νυχιού από την κοίτη του. Το νύχι μπορεί να εμφανίσει χρώμα κιτρινωπό, καφετί έως και πρασινωπό ή μαύρο. Καθώς προχωρά η ονυχομυκητίαση χωρίς θεραπεία, τα συμπτώματα μυκήτων νυχιών συνίστανται σε πόνο, δυσχέρεια στη βάδιση, στην ορθοστασία και στην άσκηση, καθώς και σε υπαισθησία ή παραισθησία στα πόδια.

Θεραπεια

Η θεραπεία μυκήτων νυχιών πρέπει να γίνεται από δερματολόγο, ο οποίος είναι και ο πλέον ειδικός για τη σωστή διάγνωση και επιλογή της θεραπείας. Τα βήματα της σωστής θεραπείας έχουν ως εξής:

Μυκητες νυχιων – θεραπεια με γενικα μετρα:

Διατήρηση στεγνών χεριών και ποδιών, όχι υπερβολικό πλύσιμο, χρήση ατομικών πετσετών, όχι γυμνά πόδια σε πισίνες, άμμο, ατομικά εργαλεία σε μανικιούρ – πεντικιούρ.

Μύκητες νυχιών – θεραπεία με τοπικά σκευάσματα:

Πολλοί ασθενείς προτιμούν την τοπική θεραπεία για τους μύκητες νυχιών. Η τοπική θεραπεία είναι ιδανική για ήπιες και αρχικές μορφές μυκητιάσεων και για ασθενείς που έχουν αντένδειξη στην χρήση φαρμάκων από το στόμα. Απαιτούν τη σωστή συμμόρφωση του ασθενούς καθώς η θεραπεία θα πρέπει να είναι πολύμηνη. Η τοπική θεραπεία μυκήτων νυχιών θα πρέπει να γίνεται πάνω στο νύχι και το γύρω δέρμα.

Μύκητες νυχιών – θεραπεία με φάρμακα από το στόμα:

Τα φάρμακα από το στόμα είναι πολύ αποτελεσματικά σε συγκεκριμένες μορφές μυκητιάσεων. Πρόκειται για την κλασική – παραδοσιακή θεραπεία αντιμετώπισης της ονυχομυκητίασης.

Μυκητες νυχιων – θεραπεια με laser:

Η θεραπεία μυκήτων νυχιών με laser είναι η πιο σύγχρονη θεραπεία, καθώς αποστειρώνεται ο μύκητας με φυσικό τρόπο. Το φως του λέιζερ είναι μυκητοκτόνο και εκριζώνει τους μύκητες χωρίς τις παρενέργειες των φαρμάκων. Πρόκειται για μία γρήγορη, εύκολη, ανώδυνη και πολύ αποτελεσματική θεραπεία μυκήτων νυχιών.

logo
© 2016 Δέρμα Σώμα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λεύκης 11, 16672, Βάρη
2109656777 - 2109656778
info@dermasoma.gr

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 - 21:00

Σάββατο: 9:00 - 15:00

SOCIAL