• Μελασμα - Παναδες

  • Μελασμα - Παναδες

Τι ειναι το μελασμα (παναδες);

Το μέλασμα είναι μια επίκτητη καστανή υπερμελάγχρωση του δέρματος του προσώπου και του τραχήλου (γνωστό ως «πανάδες»). Κυρίως εμφανίζεται σε γυναίκες με σκουρόχρωμο δέρμα, αλλά σε ποσοστό 10% μπορεί να εμφανιστεί και σε άντρες. Κυρίως εντοπίζεται στο μέτωπο, στα ζυγωματικά, στο άνω χείλος και στο πηγούνι

Που οφειλεται;

Συχνότερα εμφανίζεται σε άτομα με γενετική προδιάθεση, σε γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά, σε εγκύους, σε άτομα που εκτίθενται πολύ στον ήλιο. Η υπερμελάγχρωση αναπτύσσεται με αργό ρυθμό και μπορεί να είναι μικρού ή μεγάλου βαθμού. Οι κηλίδες ή αλλιώς πανάδες είναι συνήθως συμμετρικές και το χρώμα τους διαφέρει από καφέ ανοικτό έως και πολύ σκούρο. Στις Ελληνίδες, κυρίως σε όσες έχουν σταρένιο τύπο δέρματος, είναι πολύ συχνό.

Πως αντιμετωπιζεται;

Σε ότι αφορά την αντιμετώπισή του, καταρχήν θα πρέπει να τονίσουμε πόσο σημαντική είναι η χρήση κατάλληλου αντιηλιακού σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Κατόπιν εκτίμησης της βαρύτητας του μελάσματος, ο δερματολόγος μπορεί να συστήσει χρήση λευκαντικών ουσιών (οι οποίες χορηγούνται με ιατρική συνταγή). Τα χημικά peeling (TCA, AHA κα) έχουν επίσης πολύ καλά αποτελέσματα και εφαρμόζονται σε δερματολογικά ιατρεία υπό ιατρική επίβλεψη. Ορισμένοι τύποι μελάσματος έχουν πολύ καλή ανταπόκριση στη θεραπεία με ιατρικά laser. Τέλος, εξαιρετικά καλά αποτελέσματα έχει ο συνδυασμός microdermabrassion (θεραπεία μηχανικού peeling με μυκροκρυστάλλους) και ειδικής μεσοθεραπείας λεύκανσης.

logo
© 2016 Δέρμα Σώμα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λεύκης 11, 16672, Βάρη
2109656777 - 2109656778
info@dermasoma.gr

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 - 21:00

Σάββατο: 9:00 - 15:00

SOCIAL