• Μελανωμα

  • Μελανωμα

ΜΕΛΑΝΩΜΑ

Το μελάνωμα είναι η πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος. Σε προχωρημένο στάδιο μπορεί να προκαλέσει βαριά νόσο, ακόμη και θάνατο. Η έγκαιρη διάγνωση είναι εξαιρετικά σημαντική, το ίδιο και η πρόληψη.

Σπίλοι (ελιές), καφέ κηλίδες και όζοι του δέρματος είναι συχνά αθώες βλάβες -συχνά αλλά όχι πάντοτε. Αυτός που έχει περισσότερες από 100 σπίλους διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος. Τα πρώτα σημάδια μπορεί να εμφανιστούν σε μία ή περισσότερες από αυτούς τους σπίλους. Γι' αυτό είναι τόσο σημαντικό να γνωρίζεις το δέρμα σου πολύ καλά. Να εξετάζεις το δέρμα όλου του σώματός σου μία φορά το μήνα και να υποβάλλεσαι σε ιατρική εξέταση από δερματολόγο μία φορά το χρόνο.

Το μελάνωμα είναι η πιο σοβαρή μορφή καρκίνου του δέρματος. Αν εξαπλωθεί (δώσει μεταστάσεις) στα εσωτερικά όργανα, μπορεί να αποβεί απειλητικό για τη ζωή. Ωστόσο σε πρώιμο στάδιο είναι σχεδόν 100% ιάσιμο.

Παραγοντες που επηρεαζουν

  • Η κληρονομικότητα παίζει σπουδαίο ρόλο στο μελάνωμα
  • Τα ηλιακά εγκαύματα και η παρατεταμένη, χωρίς προφυλάξεις, έκθεση στον ήλιο

Πως να μειωσεις τον κινδυνο

  • Εφόσον δε μπορείς να αλλάξεις τα κληρονομικά σου χαρακτηριστικά, μπορείς να προστατεύσεις τον εαυτό σου από τον ήλιο με τα ενδύματα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται ένα καπέλο με ευρύ γείσο, γυαλιά ηλίου και αντιηλιακή προστασία με δείκτη 15 και πάνω. Αναζήτησε τη σκιά και μείνε εκτός ηλιακής έκθεσης όσο το δυνατόν περισσότερο μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ.
  • Προστατέψτε τα παιδιά σας!!!!! Τα εγκαύματα της παιδικής ηλικίας είναι πολύ επικίνδυνα.
  • Οι μισοί από το σύνολο των ασθενών με μελάνωμα έχουν ασυνήθους μορφολογίας άτυπους σπίλους (ονομάζονται επίσης δυσπλαστικοί σπίλοι). Πρόσεξε να μην παραλείψεις τη δερματολογική εξέταση, αν ανήκεις σε μία οικογένεια με κρούσματα μελανώματος, αν έχεις άτυπους σπίλους (ελιές) ή αν έχεις ιστορικό μελανώματος. Τα παιδιά σε οικογένειες με μελάνωμα πρέπει να ελέγχονται από γιατρό από την ηλικία των 10 ετών και άνω.
  • Επισκεφτείτε το δερματολόγο σας άμεσα, αν παρατηρήσετε μια αλλαγή σε προϋπάρχουσα ελιά σας ή κάποια νέα ελιά. Όσοι ανήκετε σε ομάδες υψηλού κινδύνου, να ελέγχεστε τουλάχιστον 1 φορά το χρόνο ή σύμφωνα με τις οδηγίες του δερματολόγου σας.
logo
© 2016 Δέρμα Σώμα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λεύκης 11, 16672, Βάρη
2109656777 - 2109656778
info@dermasoma.gr

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 - 21:00

Σάββατο: 9:00 - 15:00

SOCIAL