• Δερματιτιδα -Εκζεμα

 • Δερματιτιδα -Εκζεμα

Τι ειναι το εκζεμα (δερματιτιδα);

Το έκζεμα (δερματίτιδα) είναι μία από τις συνηθέστερες δερματολογικές παθήσεις και αποτελεί μία φλεγμονώδη κατάσταση του δέρματος που μπορεί να προκληθεί από μία σειρά παραγόντων. Τα συνήθη συμπτώματα του εκζέματος είναι το οίδημα, η ερυθρότητα του δέρματος, ο κνησμός και η απολέπιση του δέρματος. Το έκζεμα δεν είναι μεταδοτικό.

Που οφειλεται;

 • Ενδογενούς αιτιολογίας
  • Ατοπική Δερματίτιδα (δείτε το αντίστοιχο κείμενο)
  • Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα
   Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα εμφανίζεται συχνά τόσο σε ενήλικες όσο και σε βρέφη. Οφείλεται στον μύκητα Malasezia furfur ή Pityrosporum Ovale. Στα βρέφη παρουσιάζεται ως ερυθροκίτρινα λέπια που σχηματίζουν πλάκες στο κεφάλι. Στους ενήλικες μπορεί να εμφανιστεί στο τριχωτό της κεφαλής με τη μορφή πιτυρίδας, στα φρύδια, στα πλάγια της μύτης, στο στέρνο και στην πλάτη. Το εξάνθημα στις περιοχές αυτές παρουσιάζει ερυθρότητα, απολέπιση και είναι άκνησμο. Οι εξάρσεις της νόσου παρατηρούνται το χειμώνα και σε περιόδους στρες. Η θεραπεία της σμηγματορροικής δερματίτιδας γίνεται με τοπικά κορτικοειδή, τοπικά ανοσοτροποποιητικά (αναστολείς καλσινευρίνης) και ειδικά σαμπουάν με αντιμυκητιασική δράση.

 • Εξωγενούς αιτιολογίας
  • Ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής
   Η ερεθιστική εξ επαφής δερματίτιδα προκαλεί φλεγμονή στο δέρμα με την επίδραση παραγόντων που δρουν ερεθιστικά σε αυτό, για μικρό ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι πιο συχνοί ερεθιστικοί παράγοντες είναι το νερό, τα απορρυπαντικά, σαπούνια, καθαριστικά, αντισηπτικά, οικοδομικά υλικά, φυτικές ουσίες. Παρουσιάζεται με κνησμό, οίδημα και φυσαλίδες. Επίσης εμφανίζεται με βλατίδες, εφελκίδες (κρούστες) και απολέπιση.
  • Αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής
   Αλλεργική δερματίτιδα εξ' επαφής είναι η φλεγμονή που προκαλείται μετά την επαφή του δέρματός μας με ορισμένες ουσίες (χημικές ή φυσικές). Το ερύθημα μπορεί να εμφανιστεί στην περιοχή της επαφής ή μακριά από αυτή. Οι ουσίες που προκαλούν αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής είναι πολύ κοινές στην καθημερινή ζωή και το γενετικά προδιατεθειμένο άτομο έχει πολλές ευκαιρίες να ευαισθητοποιηθεί. Κάποιες ουσίες που μπορεί να την προκαλέσουν είναι: το νικέλιο στα κοσμήματα, αγκράφες ζώνης, κέρματα, ρητίνες, συστατικά καλλυντικών, το τσιμέντο, τοπικής εφαρμογής φαρμακευτικά σκευάσματα, φυτά κλπ

Πως αντιμετωπιζεται το εκζεμα (δερματιτιδα):

Τοπικά σκευάσματα κορτικοειδών (κρέμες)
Στεροειδή συστηματικά σε βαριές περιπτώσεις (από το στόμα ή ακόμη και ενέσιμα)
Τοπικά ανοσοτροποιητικά (αναστολείς καλσινευρίνης)
Αποφυγή επαφής με τον αλλεργιογόνο παράγοντα

logo
© 2016 Δέρμα Σώμα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λεύκης 11, 16672, Βάρη
2109656777 - 2109656778
info@dermasoma.gr

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 - 21:00

Σάββατο: 9:00 - 15:00

SOCIAL