• Κυτταριτιδα - Λιπολυση

  • Κυτταριτιδα - Λιπολυση

ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ

Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι Δερματολόγοι στα ιατρεία μας σήμερα είναι η καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.

Τι ειναι ομως η κυτταριτιδα;

Κατ’ αρχήν είναι ένα πολυπαραγοντικό νόσημα που εμφανίζεται και στα δύο φύλλα αλλά με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες. Η κληρονομικότητα, η καθιστική ζωή, η μη ισορροπημένη διατροφή, οι ορμονικές διαταραχές (έμμηνο ρύση, εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση ), το κάπνισμα και το αλκοόλ αποτελούν τις συχνότερες αιτίες εμφάνισης της κυτταρίτιδας. Οφείλεται στην ανομοιόμορφη κατανομή των λιποκυττάρων και στη συστολή του υποδόριου συνδετικού ιστού προσδίνοντας στην πάσχουσα περιοχή την όψη φλοιού πορτοκαλιού γεμάτη από ‘λακούβες’.

Αντιμετωπιζεται;

Υπάρχουν πάρα πολλές θεραπευτικές μέθοδοι για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας όπως: 1)Η λιπόλυση, 2) Η μεσοθεραπεία, 3) Το λεμφικό μασάζ, 4) Θεραπεία με κύματα υπερήχων, 5) Με λέϊζερ και παλμικό φως, 6) Με ραδιοκύματα, 7)Η λιποαναρρόφηση, 8)Η μεταμόσχευση λίπους και φυσικά, 9)Η άσκηση και η σωστή διατροφή. Προσωπικά πιστεύω πως με το συνδυασμό κάποιων από τις προαναφερθέντες μεθόδους επιτυγχάνεται η καλύτερη αποτελεσματικότητα.

ΛΙΠΟΛΥΣΗ

Μία από τις καλύτερες μεθόδους για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας αλλά και του ανεπιθύμητου τοπικού πάχους καθώς και της διόρθωσης ‘ατελειών’ μετά από λιποαναρρόφηση είναι η έγχυση ουσιών κατευθείαν στα σημεία που πάσχουν. Η πιο αποτελεσματική ουσία είναι η φωσφατιδυλοχολίνη το ενεργό συστατικό της οποίας προέρχεται από τη σόγια (έχει χρησιμοποιηθεί στην θεραπεία άλλων παθήσεων όπως στη λιπώδη εμβολή, στο λιπώδες ήπαρ κ.α.).

Πως λειτουργει η φωσφατιδοχολινη;

Το 1995 μια Δερματολόγος από την Βραζιλία η Dr. Rittes ανέπτυξε την τεχνική αυτή κατά την οποία η φωσφατυδοχολίνη εγχέεται στις επιφανειακές στοιβάδες του λιπώδους ιστού και προκαλεί ρήξη της μεμβράνης των λιποκυττάρων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση του αριθμού των λιποκυττάρων της περιοχής και ως εκ τούτου την μείωση του τοπικού πάχους.

Πως γινεται; Ειναι επωδυνη; Τι συμπτωματα έχει;

Η θεραπεία περιλαμβάνει πολλαπλές τοπικές διηθήσεις της περιοχής με την φωσφατιδοχολίνη. Δυστυχώς ναι! Είναι επώδυνη και αυτό οφείλεται στο φάρμακο. Ο πόνος ξεκινάει κατά την έγχυση και μπορεί να διαρκέσει ως και μερικές ώρες. Αμέσως μετά την έγχυση μπορεί να παρατηρηθεί κάποιο τοπικό ερύθημα στη συνέχεια παρατηρούνται εκχυμώσεις (μελανιές), τοπικό οίδημα (πρήξιμο) και ευαισθησία κατά την ψηλάφηση που συνήθως διαρκούν από 5-7 μέρες. Σπανιότερα μπορεί να παρατηρηθεί ήπιας μορφής διάρροια ως αποτέλεσμα της καταστροφής των λιποκυττάρων και αποβολής αυτών από τον οργανισμό(συκώτι).

Υπαρχουν αντενδειξεις;

Ναι, φυσικά και υπάρχουν. Η κύηση και η γαλουχία, ο σακχαρώδης διαβήτης, παθήσεις του κολλαγόνου(ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η σκληροδερμία, η δερματομυοσίτιδα κ.α.), σοβαρές αγγειοπάθειες, οξείες και χρόνιες λοιμώξεις, ιστορικό αλλεργίας στη Β ομάδα βιταμινών, στη σόγια, οι χρήστες warfarin και η παιδική ηλικία αποτελούν τις αντενδείξεις για έναρξη της θεραπείας.

Σε ποιες περιπτωσεις συστηνετε την θεραπεια με φωσφατιδοχολινη;

Η λιπόλυση με φωσφατιδοχολίνη συνιστάται σε μικρές περιοχές. Όταν πρόκειται για μεγάλες περιοχές η λιποαναρρόφηση αποτελεί την θεραπεία εκλογής.

Η θεραπεια γινεται εφαπαξ ή χρειαζονται πολλαπλες συνεδριες;

Χρειάζονται πολλαπλές συνεδρίες αλλά η αποτελεσματικότητα της θεραπείας και ο αριθμός των συνεδριών σχετίζονται με την ανταπόκριση στη πρώτη συνεδρία. Συνήθως χρειάζονται από 4-8 συνεδρίες.

logo
© 2016 Δέρμα Σώμα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λεύκης 11, 16672, Βάρη
2109656777 - 2109656778
info@dermasoma.gr

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 - 21:00

Σάββατο: 9:00 - 15:00

SOCIAL