Τα μάτια αποτελούν ανέκαθεν ένα από τα πρώτα σημεία που κοιτάζουμε σε έναν άνθρωπο. Επιπλέον, την πολύ ιδιαίτερη περίοδο που διανύουμε όπου η μάσκα είναι υποχρεωτική, τα μάτια μας είναι το μόνο εμφανές χαρακτηριστικό του προσώπου μας. Με αυτά εκφραζόμαστε και συνδεόμαστε με τους γύρω μας. Η εμφάνισή τους λοιπόν διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Και δε μιλάμε μόνο για το χρώμα και το σχήμα τους αλλά και το κάτω μέρος τους. Εκεί όπου συχνά παρατηρούμε το αντιαισθητικό φαινόμενο της «σακούλας». Ας δούμε λοιπόν τι είναι ακριβώς οι «σακούλες» κάτω από τα μάτια, που οφείλονται και πως μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε
Οι σακούλες σχηματίζονται από το «πρήξιμο» του δέρματος κάτω από τα μάτια. Η έντασή τους μπορεί να προκληθεί από γενετικά αίτια, αλλά η εμφάνισή τους μπορεί να είναι επίσης ένα φυσικό μέρος της διαδικασίας γήρανσης. Άλλες αιτίες μπορεί να είναι η απώλεια φυσικής ελαστικότητας, η χαλάρωση των συνδέσμων γύρω από τα μάτια ή η έντονη εμφάνιση τοπικού λίπους στην περιοχή.
Πού οφείλονται οι «σακούλες» κάτω από τα μάτια;
Οι αντιαισθητικές «σακούλες» μπορεί να προκύψουν από διάφορες αιτίες, όπως
- Κληρονομικότητα.
- Κατακράτηση υγρών λόγω αλλαγών στον καιρό ή στα επίπεδα ορμονών.
- Αλλεργίες ή δερματίτιδα, ειδικά εάν το πρήξιμο συνοδεύεται από ερυθρότητα και φαγούρα.
- Κάπνισμα, κούραση κι έλλειψη ύπνου.
- Ορισμένα φάρμακα.
Πώς μπορούμε να θεραπεύσουμετις «σακούλες» κάτω από τα μάτια;
Αν οι σακούλες οφείλονται σε λίποςη αντιμετώπιση από τον Δερματολόγο γίνεται με :
- Αφαίρεση του λίπους
- Λιπόλυση, λιποδιάλυση με βιομιμητικά πεπτίδια. Η συγκεκριμένη μέθοδος είναι ό,τι νεότερο για την αντιμετώπιση των «σακούλων», γίνονται από 1-3 συνεδρίες κάθε 15 μέρες με εξαιρετικά αποτελέσματα
- Πρόσθεση όγκου με υαλουρονικό οξύ ώστε να κρύψουμε/ καμουφλάρουμε τις σακούλες.
- Βλεφαροπλαστική
Αν οι σακούλες οφείλονται σε οίδημα τότε:
- Ραδιοσυχνότητες
- Λεμφικό μασάζ
Αν οφείλεται σε κάποιο νόσημα όπως ( θυρεοειδοπάθεια, οφθαλμική ροδόχρου νόσο, αλλεργίες, φάρμακα, κι άλλες σπανιότερες παθήσεις που τις προκαλούν) η αντιμετώπιση ξεκινάει από την θεραπεία της νόσου.
Πως μπορώ να μειώσω τις «σακούλες»;
Πέρα από τις παραπάνω ιατρικές μεθόδους, θα πρέπει παράλληλα να φροντίσετε την περιοφθαλμική περιοχή και στο σπίτι σας τηρώντας κάποιους απλούς κανόνες:
- Κοιμηθείτε αρκετές ώρες τη νύχτα. Για τους περισσότερους ενήλικες 7-8 ώρες ημερησίως είναι η ενδεδειγμένη διάρκεια
- Κοιμηθείτε με το κεφάλι ελαφρώς ανασηκωμένο. Προσθέστε ένα επιπλέον μαξιλάρι ή ανασηκώστε την κεφαλή του στρώματος στο κρεβάτι σας. Κάνοντας αυτό βοηθάτε στο να μειώνεται η συγκέντρωση υγρών γύρω από την περιοχή του ματιού κατά τη διάρκεια του ύπνου.
- Μειώστε τα συμπτώματα αλλεργίας. Αποφύγετε τα αλλεργιογόνα όταν είναι δυνατόν και ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τη λήψη φαρμάκων που είναι ύποπτα για να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Εάν το πρήξιμο είναι σοβαρό και επίμονο ή παρατηρήσετε πρήξιμο (οίδημα) σε άλλα μέρη του σώματός σας, μιλήστε με το γιατρό σας για να αποκλείσει άλλες πιθανές αιτίες διόγκωσης, όπως προβλήματα στα νεφρά ή στον θυρεοειδή ή μια παρενέργεια των φαρμάκων.